Fibromiàlgia

FIBROMIÀLGIA

FIBROMIÀLGIA

La Fibromiàlgia (FM) és una malaltia crònica que s'associa amb dolor múscul esquelètic generalitzat, amb una exagerada hipersensibilitat (alodinia i hiperalgèsia) en múltiples àreas corporals i punts predefinits (tendir points), sense alteracions orgàniques demostrables.

 Es relaciona amb una gran varietat de símptomes, entre els quals destaquen la fatiga persistent, la son no reparador, problemes de la memòria, apnea, rigidesa matutina, adormiment de les extremitats o síndrome de cames inquietes, cefalees, merejos, còlon irritable, depressió, ansietat, canvis d'estats d'ánim... Aquest conjunt de  símptomes afecten a la vida quotidiana del malalt,  tant a nivell físic, com psicològic i emocional. L'edat mitjana en què es comencen a manifestar els símptomes és entre els 30 i 50 anys d'edat. Afecta amb més freqüència a més dones de mitjana edat que a homes. Als Estats Units s'estima que afecta aproximadament a un 4% de la població. Actualment a Espanya hi ha entre 2,5 i 3 milions de persones diagnosticades.

 A mitjan segle XX, alguns autors van considerar la fibromiàlgia com un trastorn de somatització, és a dir, pacients que es queixen persistentment de diversos símptomes que no tenen un origen físic identificable. No obstant això, en els últims anys i després de diversos estudis, aquesta creença s'ha desestimat.

La Fibromiàlgia està considerada com a malaltia per l'Organització Mundial de la Salut des de 1992 i, si bé en l'àmbit mèdic no ha estat exempta de controvèrsia, els resultats de les investigacions indiquen amb força consens que el seu origen és neurològic , i que el dolor resultaria de desequilibris neuroquímics a nivell del sistema nerviós central que generen alodinia i hiperalgèsia generalitzades.

Preguntes Frecuents

Quina és la causa de la Fibromiàlgia?

Desafortunadament encara ningú sap amb seguretat que és el que causa d'aquesta malaltia. Els investigadors especulen que hi ha molts factors diversos que, per si sols o en combinació amb altres, poden provocar-la. Per exemple, una malaltia infecciosa, un trauma físic o emocional, o canvis hormonals, poden desencadenar el desenvolupament de dolor generalitzat, cansament i trastorns del son que caracteritzen aquesta malaltia.

Les investigacions suggereixen que les persones amb fibromiàlgia tenen nivells anormals de químics diversos en la sang o en el fluid cerebroespinal, mateixos que contribueixen a la transmissió i amplificació dels senyals de dolor des de i cap al cervell. De la mateixa manera, també hi ha evidència que en persones amb aquesta síndrome, el sistema nerviós central es troba incapacitat per inhibir el dolor. A més dels informes clínics dels pacients, els estudis d'imatge cerebral han confirmat que quan els pacients amb fibromiàlgia reben quantitats petites de pressió o de calor, experimenten molt més dolor, com si el "control del volum" estigués posat molt alt en el processament del dolor. Encara s'ignora si aquestes anormalitats són la causa o el resultat de la fibromiàlgia.

Quin és el símptoma més rellevant?

El dolor múscul-esquelètic generalitzat constitueix el símptoma més destacat de la Fibromiàlgia. En general, es presenta en diversos llocs al voltant del cos, tot i que podria començar en una regió específica, tal com en el coll i en les espatlles, i després aparèixer en altres àrees del cos al cap d'un cert temps.

El dolor ocasionat per la fibromiàlgia en general consisteix en dolor o cremor generalitzats. Moltes vegades, es descriu com un mal de cap a peus. I en algunes persones, el dolor pot ser prou intens per interferir amb les tasques diàries i ordinàries, mentre que en altres, només els ocasiona un malestar lleu.

persona con dolor intenso

Per què es produeix el dolor?

Es creu que es deu a una funció anormal del sistema nerviós central, originant una "amplificació" de les senyals normals de dolor. Aquesta amplificació actua a manera de volum, el control estigués fix en un punt molt alt en els nervis del cos d'una persona. D'aquesta manera, els estímuls que no causarien dolor a la majoria de les persones, provoquen dolor en les que tenen fibromiàlgia. Una petita sobrecàrrega en una part del cos és suficient per AMPLIFICAR les sensacions doloroses.

Clicant en la imatge podràs descarregar una Guia de Fibromiàlgia cedida per

"ADFM", Associación Divulgación Fibromialgia.

Com Sent una Persona amb Fibromiàlgia?

LA COMPRENSIÓ ÉS EL MILLOR DELS ÀNIMS.

Els pacients amb Fibromiàlgia hem d'adaptar el nostre món a les nostres necessitats i fer les coses al nostre ritme.

La meditació i els exercicis suaus poden ajudar-nos a alleujar l'ansietat i el dolor que patim constantment.

Consells per Millorar la Qualitat de Vida

Consells per Millorar la Qualitat de Vida

Accepta que el dolor forma part de la teva vida

L'acceptar que patim una malaltia crònica, en la qual el dolor és el principal símptoma, és molt important a l'hora de buscar alternatives per millorar la nostra qualitat de vida.

Controla les Emocions

Els sentiments negatius com la ràbia, l'enuig, la frustració, etc. ens afecten a millorar la nostra qualitat de vida. Per això la importància de centrar-nos en els sentiments positius.

Controla l'estrès

Hem d'evitar al màxim les situacions que ens generen estrès ja que és un dels factors desencadenants del dolor.

Evitar la fatiga

Els pacients amb Fibromiàlgia han d'aprendre a delegar  tasques i intercalar períodes de descans entre els d'activitat.

Practicar Exercici

Realitzar una activitat física ajuda a combatre la rigidesa, afavoreix el son, disminueix l'ansietat, etc.

Evitar Automedicar-se.

Hi ha diversos medicaments que poden millorar el son, els trastorns psicològics, les molèsties intestinals, etc ... però només un metge expert en el tractament del dolor crònic podrà assessorar-nos.

Famosos amb Fibromiàlgia

Aquesta malaltia pot afectar a qualsevol tipus de persones i a diverses edats, encara que en un gran percentatge afecta dones els homes també la pateixen.

kahlo_frida

Frida Kahlo

En aquella època la fibromiàlgia no estava reconeguda com a malaltia, així que l'artista va rebre tot tipus de diagnòstics, sense que cap tractament servís per alleujar aquell calvari. Actualment se sap que patia aquesta malaltia gràcies a les seves pintures. Concretament a un dibuix que va fer del seu cos amb diverses fletxes que assenyalaven els punts en els quals més li feia mal, i que coincideixen sorprenentment amb els que assenyalen la majoria dels pacients de fibromiàlgia.

diario Frida

Diari de Frida Kahlo

En el seu diari es va trobar el dibuix d'ella mateixa on apareix despullada; es va dibuixar 11 fletxes en diferents parts del seu cos on assenyalava les zones més vulnerables. Aquestes 11 zones corresponen a llocs anatòmics anomenats "punts sensibles" que en l'actualitat són característics en les persones amb Fibromiàlgia.

88462dff1e43d87ce7b63c97c6af703b

Morgan Freeman

El gran actor de Hollywood Morgan Freeman ha reconegut en diverses vegades que té fibromiàlgia. Morgan va explicar que els símptomes es van fer evidents després d'un accident de cotxe que va tenir en 2008.

1463467492

Sinead O’Connor

La famosa artista irlandesa, ha reconegut patir aquesta malaltia. Sembla mentida que, amb tanta energia que malbarata a l'escenari, pugui tenir els símptomes de fatiga, cansament i dolor. La cantant va revelar que enfronta la malaltia i degut a ella va haver de retirar-se dels escenaris.

charles-darwin

Charles Darwin

Aquest reconegut científic, va patir una malaltia "misteriosa" que li produïa dolor, inclòs dolor abdominal, intensa fatiga, vòmits, cefalea, insomni, ansietat i ezcema crònic, que alguns amics interpreten com a manifestacions d'un hipocondríac.

Susan+Flannery+33rd+Annual+Daytime+Emmy+Awards+iK80BKLBtAel

Susan Flannery

Actriu guanyadora d'un Globus d'Or i quatre premis Emmy, a Espanya molt coneguda pel seu paper a la sèrie Dallas, també ha reconegut públicament que és víctima de la fibromiàlgia. Ha participat en diverses conferències i activitats sobre la lluita contra la malaltia.

ladygaga-bdac0fffcb6d7325e7b9c71c93df0083-1200x600

Lady Gaga

La cantant pateix fibromiàlgia i ha volgut fer-ho públic per ajudar altres persones que també pateixen aquesta malaltia. L'artista, desitja "ser d'ajuda per conscienciar" sobre aquesta malaltia crònica i "connectar a la gent" que la pateix.

 

Maria-Antonieta-de-las-Nieves

María Antonieta de las Nieves

La famosa actriu còmica de la mítica sèrie mexicana "El Chavo del 8" (la chilindrina), va confessar fa uns anys que pateix fibromiàlgia. Ha estat un gran suport per a moltes dones mexicanes.

andres-garcia-1807600

Andrés García

La salut de l'actor mexicà Andrés García ha començat a cobrar la factura, ja que als seus 72 anys va revelar en exclusiva que enfronta una batalla contra la fibromiàlgia. Per si no fos suficient, aquest trastorn se suma als forts dolors d'esquena que pateix des de fa anys.

MV5BMTQ0Njk3ODYzMF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjU5MTkxNzE@._V1_UY317_CR131,0,214,317_AL_

Paula Abdul

No només va fer públic que pateix fibromiàlgia, sinó que la ballarina i cantant Paula Abdul, es va animar a compartir amb tots els seus seguidors els remeis que havia anat provant al llarg dels anys per alleujar els intensos dolors que causa la malaltia. Tot un repte per a algú que ha basat gran part de la seva carrera en la seva capacitat física.

220px-Frances_Winfield_(1983)

Frances Winfield Bremer

L'esposa del diplomàtic Paul Bremer III, ha tingut problemes amb la fibromiàlgia des de fa més de 30 anys. Ara ella és una portaveu d'aquesta malaltia i al costat del seu espòs han fet nombroses aparicions conjuntes per parlar sobre el trastorn i que la gent sàpiga que es tracta d'un problema greu.

María-José-Campanario-en-El-Hormiguero

María José Campanario

Va començar a experimentar els primers símptomes de la fibromiàlgia fa dotze anys.

Rostres amb Fibromiàlgia

Rendim un HOMENTATGE als "ROSTRES" de diverses parts del món que pateixen Fibromiàlgia.

Algunes imatges van ser cedides per "Rostros de la Fibromialgia", projecte amb seu a San Diego, Califòrnia-USA i que desenvolupa la Sra. Brenda Silva.

Abrir chat
¿En qué podemos ayudarte?